Komponent nedir: Elektronik devrelerde kullanılan ve devrenin belirli bir işlevini yerine getiren elektronik parçalardır. Diğer bir deyişle, komponentler, devre elemanlarıdır.
Bir elektronik devrede kullanılan birkaç tipik komponent için dirençler, kapasitörler, transistörler, diyotlar örnek verilebilir. Dirençler, elektrik akımını kısıtlayan elemanlardır. Devredeki voltajları ve akımları sınırlarlar. Kapasitörler, elektrik enerjisini plakalar arasında yük olarak depolamak için kullanılır. Transistörler, küçük elektrik sinyalleri yükseltmek veya anahtarlamak amacıyla kullanabileceğimiz elemanlardır. Bir gerilim ya da akım kaynağı ile başka bir akım ya da gerilim kaynağını kontrol etmeye yarar. Diyotlar, akımın bir yönde akmasına izin veren ve diğer yönde akışını engelleyen elemanlardır.Bu komponentler ve daha birçok farklı tipteki elemanlar, elektronik devrelerin çalışmasını sağlar ve birlikte kullanılarak farklı işlevleri yerine getirirler.
Transistör nedir: Transistör küçük elektrik sinyalleri yükseltmek veya anahtarlamak amacıyla kullanabileceğimiz bir yarı-iletken devre elemanıdır. 3 veya daha fazla bacağı bulunan transistörün bacaklarından birisine uygulanan elektrik sinyali ile diğer bacakları arasındaki elektrik akımını kontrol edebiliriz.
Transistör ne işe yarar: Transistörler, elektronik devrelerde çok çeşitli uygulamalara sahiptir. Örneğin, ses sinyallerini yükseltmek, radyo frekans sinyallerini filtrelemek, güç kaynaklarını düzenlemek, anahtarlamak ve hatta mikroişlemcilerde mantıksal işlemleri gerçekleştirmek için kullanılabilirler.
Transistör çeşitleri: Hobi elektroniğinde en çok karşılaşacağımız transistör tipleri bipolar junction transistor (BJT) ve metal-oxide semiconductor field efect transistor (MOSFET) dür.
Röle nedir: Düşük akımlar kullanarak yüksek akım çeken cihazları anahtarlama görevinde kullanılan devre elemanıdır. Kısaca çalışma prensipleri: rölenin bobinine enerji verildiğinde mıknatıslanan bobin bir armatürü hareket ettirerek kontakların birbirine temasını sağlar ve devrede iletim sağlanmış olur.
Röle çeşitleri: Kullanım alanlarına göre farklı röle çeşitleri bulunmaktadır. Sıklıkla kullanılan röle çeşitleri için Reed Röle, Termik Röle, Solid State Röle, Kaçak Akım Rölesi, Zaman Rölesi, Motor (Faz) Koruma Rölesi karşımıza çıkmaktadır.
Potansiyometre nedir: Potansiyometrenin bir direnç çeşiti olmakla birlikte reosta olarak da isimlendirilmektedir. Elektroniğin temel elemanlarından biridir ve birçok elektronik projede kullanılmaktadır. Potansiyometre 3 bacaklı bir devre elemanıdır ve çevrilmesi ile birlikte yönü kontrol edilmektedir.
Potansiyometre ne işe yarar: Potansiyometrenin yapı itibari ile bir direnç olduğu düşünülürse elektronik devrelerde akım ve gerilim kontrolü amacıyla kullanılır. Potansiyometre kontrol edilebilir bir dirençtir.
Potansiyometre çeşitleri: Potansiyometreler yapılarına göre Lineer (Doğrusal) Potansiyometreler ve Rotational (Dairesel) Potansiyometreler olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Kullanım amaçlarına göre ise Stereo Potansiyometre, Anahtarlamalı Potansiyometre, Trimmer Potansiyometre olmak üzere potansiyometrelerin 3’e ayrıldığı söylenebilir.
Kondansatör nedir: Elektrik enerjisini elektrik alan olarak depolayan iki uçlu bir devre elemanına kondansatör denilmektedir. Temelde iki adet iletken plakanın arasına yalıtkan bir madde koyulması ile elde edilir.
Kondansatör ne işe yarar: Kondansatörler doğru akımı (DC) iletmeyip, alternatif akımı (AC) iletme özelliğine sahip cihazlardır. Kondansatörlerin bu özellikleri sayesinde çoğu devrede farklı amaçlar ile kullanılmaktadırlar. Güç kaynağı devrelerinde filtreleme amacıyla, rezonans devrelerinde istenilen frekansı üretme amacıyla ve güç aktarım hatlarında gerilim düzenlenmesi ve güç akışının kontrol edilmesi amacıyla kullanılırlar.
Kondansatör çeşitleri:Seramik kapasitör, Elektrolit kapasitör,Tantal kapasitör, Mika kapasitör, Trimer kapasitör ve Süper kapasitör olmak üzere farklı kapasitör çeşitleri bulunmaktadır.
Optokuplör nedir: İç yapısında bir LED bir de fototransistör bulunduran bir devre elemanıdır ve bu iki elemanın bağlı olduğu ayaklar birbirinden elektriksel olarak bağımsızdır. Fototransistör, LED’in yaydığı ışıkla iletime geçerek kendi bağlı olduğu iki ayak arasında akım geçmesine izin verir. Işık miktarına bağlı olarak Fototransistörün geçişe izin vereceği akım miktarı değişmektedir.
Optokuplör ne işe yarar: iki farklı devrenin veya voltajın birbirlerinden yalıtılmasını sağlayan devre elemanıdır. Bu şekilde düşük voltajlarla, yüksek voltajları kontrol etmemize olanak sağlar.