Değişen çağla birlikte gelişen yepyeni bir öğretmen profili var karşımızda. Yeni öğrenme ortamları, yaklaşımları ve araçlarıyla öğretmenin rolü de değişiyor ve dönüşüyor. 21. yüzyıl becerilerini özümseyen, eğitim teknolojilerini ve yenilikçi öğrenme yaklaşımlarını uygulayan ve bunları kullanarak öğrenme senaryoları tasarlayabilen; öğrenme topluluklarının bir parçası olabilen ve içinde yer aldığı toplumu yükseltebilen liderlerdir yenilikçi öğretmenler. Bu kitapta yenilikçi öğretmenin sınıfına teknolojiyi entegre etmesinde yol gösterici olacak 6 adım tanıtılıyor. Öğretmen senaryoları, iyi örnekler ve uygulamalar, stratejiler ve kaynaklarla sınıfların nasıl dönüştürüleceği anlatılıyor. Kitap; öğretmenin profesyonel kimliğini tanıması, geliştirmesi ve meslektaşlarına model olması konusunda onları adım adım cesaretlendiriyor. Kendi öğrenmelerine sahip çıkan, öğrenme tutkularının peşinden koşan ve liderlik eden öğrenciler yetiştirmek için öğretmenlere nasıl bir öğrenme ortamı kurgulayabilecekleri, onların yeteneklerini ve bireysel öğrenme ihtiyaçlarını nasıl keşfedebilecekleriyle ilgili ipuçları sunuyor. Okurlar, bu kitaptan rahatlık çemberlerinden çıkarak sınıflarını 21. yüzyıl öğrenme ortamlarına dönüştürmeleri için ilham alacaklar.
- Öğrencileriniz ve siz her gün aynı şeyleri yapmaktan sıkıldınız mı?
- Öğrencilerinizin derse ilgisini artırmak mı istiyorsunuz?
- Teknolojiden başınız dönüyor, onu nasıl takip edeceğinizi bilemiyor musunuz?
- Öğrencilerinizden daha çok mu çalışıyorsunuz?
- Öğrencileriniz ve siz 21. yüzyıla hazır mısınız?
- Teknolojinin iyi uygulandığı sınıf örneklerini görmek istiyorum mu diyorsunuz?
- Eğer her gün bu soruları kendinize soruyorsanız 21. yüzyılın öğretmeni olmanın getirdiği zorluklarla baş başasınız. Umudunuzu kaybetmeyin! Öğretmen olmanın en eğlenceli, en maceralı, en umut verici dönemine giriyorsunuz. Sadece değişime ayak uydurmanız yeterli.
- 21. yüzyıl sınıfında başka bir hava esmeli. Merak, sorgulama, heyecan, eğlenme; öğrenmenin parçası olmalı. Teknoloji sınıfınıza hiç şüphesiz yeni bir soluk getirecek, sizi bir zaman yolculuğuna çıkaracak. Hologramlar, artırılmış gerçeklik, kodlama, 3 boyutlu tasarımlar ve yazıcılar, robotlar ve daha fazlası; size bilim kurgu filmlerinin senaryolarını anımsatacak. Peki, siz bu filmde oynamaya hazır mısınız?
- Öğrencilerinize ulaşmanın yolu son teknolojileri kullanmaktan mı geçiyor? Mucizevi küçük dokunuşlarla da sınıfınızda harikalar yaratabilirsiniz. Tek yapmanız gereken şey, o görkemli sahneden inmek ve öğrenmenin sahipliğini öğrencilerinize vermek.
Burcu Aybat
Teknoloji entegrasyonu konusunda 15 yıldan fazla süredir Türkiye’nin önde gelen özel okullarında pek çok farklı pozisyonda çalışma fırsatı yakaladı. Şu an Robert Kolejinde Eğitim Teknolojileri Koordinatörü olarak görev yapmaktadır. ODTÜ Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi bölümünde lisans ve yüksek lisansını tamamladı. Doktorasını Bahçeşehir Üniversitesinde Eğitim Teknolojileri bölümünde yapmaktadır. Uzmanlık alanları arasında müfredata eğitim teknolojilerinin entegrasyonu, öğretmenler için profesyonel gelişim ve liderlik programları, 1:1 laptop/tablet uygulamaları ve e-öğrenme bulunmaktadır. K12 düzeyinde Türkiye’nin tek Adobe Eğitim Lideri’dir. 2013 yılında Google Apps for Education Certified Trainer, 2015 yılında Microsoft Innovator Expert, 2015 yılında Common Sense Certified Educator unvanlarını almıştır.
2011 yılında Türkiye’de 1:1 laptop/tablet programını ilk uygulayan okullardan biri olan Robert Kolejde 1:1 laptop/tablet programını başlatan ekipte görev aldı. Eğitim teknolojileri alanında çalışmaya başladığından bu yana müfredata teknolojiyi yenilikçi yöntemlerle entegre etmeleri konusunda her branştan öğretmenle birlikte çalıştı. Robert Kolejde programlamadan maker hareketine, girişimcilikten dijital medyaya kadar pek çok öğrenci kulübünün yer aldığı öğrenci teknoloji liderliği programını hayata geçiren ekipte çalıştı. Robert Kolejde Kodlama haftası ve RCMakers gibi sosyal sorumluluk projelerini başlattı.
Farklı okullarda ve branşta çalışan 150’den fazla öğretmenin Türkiye’deki eğitimi dönüştürmek adına birlikte hareket ettiği Egitimtek organizasyonunun eş kurucusudur. Ekip arkadaşlarıyla birlikte 2014 yılında 90’dan fazla eğitmen-yazarın aktif olarak yazdığı “Eğitimde Teknoloji” blog sayfasını kurdu (www.egitimdeteknoloji.com). Eğitimde Teknoloji blogunda bir haftada 50.000 okuyucuya ulaşan yazısı “Öğrenmenin Sahibi Kim?” ile en çok okunan ve en çok yazan blog yazarıdır. Türkiye’nin ilk düzenli Twitter sohbeti #egtkonus’u başlatan ve yöneten ekibin içindedir. (www.egtkonus.com). Branş öğretmenlerine yönelik eğitim teknolojileri alanına yönelik MEF Üniversitesi’nin desteğiyle hazırlanan sertifika programının tasarımında, yönetiminde ve eğitiminde görev aldı. (www.etusp.com) Edtechist uluslararası eğitim teknolojileri konferansının organizasyon komitesini yönetti. (www.edtechist.com) 20’den fazla okulda 1:1 laptop programının uygulanması ve profesyonel gelişim programının hayata geçirilmesi konusunda danışmanlık yaptı. Son iki yılda 100’den fazla, farklı öğretmen grubuna eğitim teknolojilerinin kullanımı ve müfredata entegrasyonu konusunda eğitimler verdi.
İçindekiler:
- Adım 1: Rahatlık Çemberinizden Çıkın
- Adım 2: Öğrencilerinizi Tanıyın
- Adım 3: Hedeflerinizi Gözden Geçirin
- Adım 4: Bir Öğrenme Ortamı Tasarımı Yapın
- Adım 5: Sınıfınızı Teknolojiyle Dönüştürün
- Adım 6: Öğrencilerinize Kendi Öğrenmelerinin Sahipliğini Verin