Raspberry Pi'nin yeni modelini incelediniz mi?
Raspberry Pi 3 modelinin küçük ve hafif sürümü olan bu yeni ürünümüz tam size göre. Raspberry Pi 3 Model A+ ürünümüz 1.4GHz, 4 çekirdekli 64-bit ARM işlemciye sahiptir. Çift-band 2.4GHz ve 5GHz kablosuz yerel ağ bağlantısına ile birlikte üzerinde Bluetooth 4.2/BLE de bulunmaktadır ve ayrıca üzerinde bir adet USB 2.0 portu da mevcuttur.
Raspberry Pi Nedir?
Raspberry Pi bir tek kart bilgisayardır. Bunun anlamı, bir bilgisayar için gerekli olan işlemci, RAM bellek, giriş/çıkışlar gibi tüm birimler tek bir devre kartı üzerinde toplanmıştır. Küçük tasarımı ve kompakt yapısı sayesinde bu bilgisayarları robotik projelerimizde, akıllı ev sistemlerinde, gömülü sistemlerde, kiosk'larda, hatta klavye/fare, ekran gibi çevre birimleri bağlayarak masaüstü bilgisayar olarak da kullanabiliriz. Raspberry Pi gibi bilgisayarlar, Arduino gibi mikrokontrolcü kartlarımızın gücünün yetmediği ve aynı anda birden fazla işlemin yapılması gerektiği durumlarda (örn. web üzerinden görüntü yayını yapan mobil robot) tercih edilirler. Raspberry Pi, Linux işletim sistemleri ve Windows 10 IoT Core isimli özel geliştirilmiş bir işletim sistemi çalıştırabilmektedir (bu işletim sistemi kişisel bilgisayarlarımızdaki Windows 10 gibi bir masaüstü kullanım imkanı sağlamamaktadır).
Raspberry Pi ile Neler Yapabilirim?
Raspberry Pi ile proje geliştirebilmek için yazılım bilgisine ihtiyacınız vardır. Çoğunlukla Linux işletim sistemleri ile beraber kullanılan bu kartı programlamak için genellikle yeni başlayanlar Python dilini tercih etmektedir. Bunun yanı sıra Linux işletim sistemi üzerinde çalışabilen neredeyse tüm programlama dilleri kullanılarak programlama yapılması da mümkündür. Windows 10 IoT Core işletim sistemi ise C# ile programlama yapmanıza olanak tanır. Raspberry Pi'nizin üzerinde yer alan GPIO pinleri ile LED ışıklar yakıp söndürebilir, motor hareketini kontrol edebilir, çeşitli sensörler ile algılama yaptırabilir, röle kartları kullanarak elektronik cihazlarının açılıp kapanmasını sağlayabilirsiniz. Bunun yanı sıra, Raspberry Pi'nizi bir bilgisayar olarak kullanıp internet bağlantılı müzik çalar, film izleyebileceğiniz bir medya merkezi, güvenlik kamerası gibi uygulamalarda da kullanmanız mümkündür.
Raspberry Pi Derslerimize Göz Attınız mı?
Set içeriklerine uygun video serimize aşağıdaki videodan veya buradan ulaşabilirsiniz. Video serimizin blog içeriklerine de buradan ulaşabilirsiniz. Sizler için hazırladığımız Raspberry Pi setleri ile hangi videolu uygulamaları yapabileceğinizi aşağıdaki tablodan inceleyebilirsiniz.
Arduino ile Raspberry Pi'nin Farkı Nedir?
Mikrokontrolcüler ile Raspberry Pi gibi tek kart bilgisayarların en büyük farkı, mikrokontrolcülerin tek bir işlemi gerçek zamanlı olarak yapmakta başarılı olması; buna karşın tek kart bilgisayarların ise aynı anda çoklu işlem yapabilme yeteneklerine sahip olmasıdır. Örneğin Raspberry Pi'niz üzerinde bir dosya sunucu çalışırken aynı zamanda masaüstü uygulamalarını kullanarak internette dolaşmanız mümkündür. Çoğu robotik projesi için Arduino gibi mikrokontrolcülerin sunmuş olduğu performans yeterli gelmektedir. Raspberry Pi gibi kartları robotik projelerinizde özel işlem ihtiyacı duyduğunuzda tercih etmeniz daha mantıklı olacaktır. Detaylı bilgi edinmek isterseniz blog'umuzda bulunan Arduino ile Raspberry Pi’nin Farkı Nedir? yazımızı okuyabilirsiniz.
Diğer Gerekli Malzemeler
Raspberry Pi'nizi hemen kullanmaya başlamak için Resmi Raspberry Pi Adaptörü ve SD karta ihtiyacınız olacaktır.
Raspberry Pi 3 Model A+ Teknik Özellikleri:
- Broadcom BCM2837B0, Cortex-A53 (ARMv8) 64-bit SoC @ 1.4GHz
- 512MB LPDDR2 SDRAM
- 2.4GHz ve 5GHz destekli IEEE 802.11.b/g/n/ac kablosuz ağ bağlantısı, Bluetooth 4.2, BLE destekli
- USB 2.0 üzerinden gigabit Ethernet (maks. hız 300 Mbps)
- Genişletilmiş 40-pin GPIO header bağlantısı
- HDMI çıkışı (tam boy)
- 1 adet USB 2.0 portu
- Kamera bağlantısı için CSI portu
- Ekran bağlantısı için DSI portu
- 4-uçlu (TRRS) 3.5mm stereo ses ve kompozit video çıkışı
- İşletim sistemi ve depolama için mikro SD kart yuvası
- 5V/2.5A DC güç girişi
Önemli Not: Raspberry Pi üzerindeki GPIO pinleri 3.3V seviyesinde çalışmaktadır. 5V ile uyumlu değildir.
Teknik Dokümanlar: