Arduino, açık kaynaklı bir elektronik prototipleme platformudur. İlk olarak 2005 yılında, Massimo Banzi ve David Cuartielles tarafından tasarlandı. Arduino, basit bir mikrokontrolcü ve kolay kullanımı ile elektronik projeler için popüler bir seçim haline geldi. Arduino modelleri farklı özelliklere ve boyutlara sahip olabilir, ancak genel olarak aynı programlama dilini kullanırlar.
Arduino modelleri nelerdir diye merak edilmektedir. Arduino, birçok farklı modelde mevcuttur ve her bir model farklı özelliklere sahiptir. Bunlardan bazıları şunlardır:
Arduino Uno: Arduino ailesinin en temel kartlarından biridir. İşlemci olarak Atmega328p kullanır ve 14 dijital giriş/çıkış pini, 6 analog giriş pini, 6 PWM pini ve bir USB bağlantı noktası bulunur.En popüler Arduino modellerinden biridir. Basit bir tasarıma sahip olmasına rağmen, birçok özelliği vardır.
Arduino Nano: Arduino Uno ile aynı özelliklere sahip olmakla birlikte, daha küçük boyutlu bir karttır ve daha küçük tasarımlı projelerde kullanımı daha uygundur. Aynı zamanda Küçük boyutu nedeniyle yerden tasarruf sağlar.
Arduino Mega: Arduino Uno'dan daha büyük bir yapıya sahip olmakla birlikte, daha fazla giriş/çıkış pini vardır ve daha büyük tasarımlı projelerde kullanımı daha uygundur.
Arduino Pro Mini: Uno'dan farklı olarak fazladan 2 analog girişe sahiptir ve doğrudan USB kablosu üzerinden programlanamaz. Pinleri lehimsiz olarak gelmektedir.
Arduino LilyPad: Giyilebilir teknoloji için özel olarak tasarlanmış bir karttır. Dikilebilir yapısı ve değişik pin tasarımı ile amaca özel olarak tasarlanmıştır.
Arduino Due: 32 bit işlemciye sahip ilk Arduino modelidir ve üzerinde ARM mimarisine sahip bir işlemci bulunur. Diğer Arduino modellerinden daha hızlı veri işleyebilme özelliği vardır.
Arduino Leonardo: Pin yapısı olarak Uno'ya benzemektedir ancak üzerinde dahili bir serial dönüştürücü bulunmaz. Kullanım olarak Uno'dan farklı bir özelliği yoktur.
Arduino Esplora: Diğer modellerden farklı olarak biraz daha kumandaya benzeyen bir yapıya sahiptir. Arduino'ya yeni başlayanlara sensörlerin kullanımını öğretmek için tasarlanmıştır.
Arduino YUN: Dahili olarak hem ethernet hem de WiFi modülü içermektedir ve üzerinde hem bir Atmega mikrodenetleyici hem de bir Linux mikrodenetleyici bulunur. Harici bellek ile genişletilebilir.
Arduino, farklı boyutlarda, özelliklerde ve kullanımlarda çeşitli modellerle gelir. Bu modeller, projelerinizin ihtiyaçlarına göre seçilebilir ve farklı sensörlerin ve elektronik komponentlerin kullanımını öğrenmek için harika bir araçtır.